- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Ministerul Culturii deplânge moartea actriţei Ileana Stana-Ionescu
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministerul Culturii anunță cu profundă întristare decesul actriței Ileana Stana-Ionescu, la vârsta de 87 de ani. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ministerul subliniază impactul uriaș pe care l-a avut aceasta asupra culturii românești și amintirile de neșters pe care le-a lăsat în inimile generațiilor de spectatori.
„Am aflat, cu profundă întristare, de trecerea la cele veşnice, la vârsta de 87 de ani, a doamnei Ileana Stana-Ionescu. De-a lungul celor șase decenii închinate scenei, Ileana Stana-Ionescu a fascinat generații întregi cu rolurile sale din filme sau teatru, pe care fiecare dintre noi și le va aminti cu plăcere și cu zâmbetul pe buze: ‘Cuibul cu viespi’, ‘Cucoana Chiriţa’, ‘Secretul lui Bachus’, ‘Păcală’, ‘Dumbrava minunată’, ‘Chiriţa în Iaşi’, ‘Alo, aterizează străbunica!’, ‘Zidul’, ‘Păcală se întoarce’, ‘Gaiţele’, ‘Idiotul’, ‘Titanic vals’. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite Ministerul Culturii.
Născută pe 14 septembrie 1936 în orașul Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana-Ionescu și-a început cariera în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière. În 1959, s-a alăturat Teatrului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit un nume de referință la Teatrul Național din București și în televiziune. Din 2002, a fost societar de onoare al Teatrului Național din București.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București a anunțat, de asemenea, trecerea în neființă a marii actrițe, subliniind că cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.
Ileana Stana-Ionescu a rămas în inimile spectatorilor prin roluri celebre precum Liubov Ranevskaia în „Livada de vișini” de A.P. Cehov și Hecuba în „Troienele”, Doica în „Medeea” de Seneca, ambele sub regia lui Andrei Șerban. În cinematografie, a fost memorabilă în filme precum „Cuibul de viespi” (1987), „Cucoana Chiriţa” (1986), „Aici nu mai locuiește nimeni” (1995) și „Dumbrava minunată” (1980).
„Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana-Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei”, se arată în postarea instituției.
Moartea Ileanei Stana-Ionescu reprezintă o mare pierdere pentru cultura românească, lăsând în urmă un gol imens în lumea teatrului și filmului. Actrița va rămâne o sursă de inspirație și un exemplu de pasiune și dăruire pentru generațiile viitoare. Dumnezeu să o odihnească în pace!